Editovanje boot menija na Linux-u

Da bi editovali boot meni koji se pojavljuje na paljenju računara i na kojem možete odabrati koji operativni sistem , a ukoliko se koristi Linuxov GRUB za dizanje istema potrebno je editovati fajl grub.conf. Onse nalazi u folderu /boot/grub
Da bi ga editovali trebate imati root privilegije. Najkraći način da dođete do editovanja fajla je da pritisnete na tastaturi ALT-F2 pa onda ukucate u otvorenom prozoru:

Ako koristite LXDE okruženje (npr. u Lubuntu-u):
gksudo leafpad /boot/grub/grub.cfg

Ako koristite GNOME okruženje

gksudo gedit /boot/grub/grub.cfg


Ako koristite KDE okruženje (npr. Kubuntu-u)
kdesudo kate /boot/grub/grub.cfg

Ako ne znate koju koristite samo provjerite koji imate program koji sliči Windows-ovom notepad-u i  upišite njegovo ime umjesto leafpad u prvoj komandi iznad.


Ovo možete uraditi i tako što otvorite folder u file menadžeru, pa onda klinete na fajl, samo morate obratiti pažnju da nećete možći snimiti fajl ako niste pod root privilegijama.



Kada otvorite fajl grub.conf otvoriće vam se tekstualni fajl kojeg trebate editovati:


Prije svega snimite sebi negdje kopiju ovog fajla da možete ga vratiti ukoliko nešta zabrljate.
Zatim otiđite negdje blizu sredine fajla ili potrazite Serach alatom riječ "menuentry". Kada nađete tu riječ onda tražite sistem koji vas zanima. Ukoliko želite da pobrišete skroz neku stavku morate obrisati sve od menuentry pa do sljedeg znaka } (vitičasta zagrada). Ukoliko želite samo promijeniti ime sistema onda editujte samo dio između navodnika koji dolaze odmah iza riječi menuentry (selektirani dio na slici ispod). Taj dio se ispisuje u boot meniju. Kada editujete to samo snimite fajl i resetujte računar.


Nema komentara:

Objavi komentar