Instaliranje printera na Linuxu - drajveri, dijeljenje, printer server

Ako vam printer treba onda sve i da imate najbolji sistem od kojeg vam printer ne radi onda taj sistem ne možete koristiti.
Zbog toga ćemo vam objasniti kako ćete instalirati SVE moguće printere na Linux-u.

Sadržaj:


1.Podešavanje CUPS Linux print servera
2.Instalacija Linux printera na Windows-ima
3.Instaliranje Linux drajvera za printere
4.Dodatne cake i fazoni prilikom instalacije Linux printera
5.Šta uraditi kada printer nikako ne može da radi na Linux-u


Linux podržava mnoge printere bez  dodavanja ikakvih drajvera i programa. Od poznatih proizvođača najviše drajvera ima za HP , dosta ima za Xerox i Lexmark, KONICA MINOLTA nema skoro nikako drajvera. Kada vam se otvori lista printer drajvera koje Linux  podržava ćini vam se da ih ima bezbroj, kako proizvođaća tako i printera, ali opet se desi da često neki ne radi kako treba. U ovom uputstvu ćemo vam objasniti rješenje za svaki od tih problema.
Sve slike u ovom tekstu, kao i testovi na printerima rađeni su u Lubuntu 12.04 LTS distribuciji koja je ustvari samo jednostavna (i sa puno manje grešaka i iznenađenja) verzija Ubuntu 12.04 LTS Linux-a koju preporučujemo za rad gdje treba odsustvo grešaka. Sve što vidite može se primjeniti i na bilo koji derivat Ubuntu-a, a najverovatnije i na svaku drugu distribuciju stim da je malo drugačija konfiguracija.

1.Podešavanje CUPS Linux print servera

Prvo što trebate imati instalirano na vašem računaru ukoliko želite dobru podršku za printere je CUPS printer server. Danas skoro sve distribucije dolaze sa preinstaliranim CUPS-om i onda svaki Linux računar se ponaša kao printer server što nam daje mnogo mogučnosti i olakšanja u radu.



Kada upišete u bilo koji web browser i na bilo kom računaru IP sdresu Linux računara i tome dodate port 631 kao npr: http://192.168.1.7:631 otvoriće vam se stranica CUPS-a tog računara na kojoj možete vidjeti sve printere koji su prikopčani na taj računar (Ukoliko permisije dozvoljavaju) i još mnogo toga. Početna stranica CUPS-a izgleda ovako:

Početna stranica CUPS-a
Ako dodate sufix "admin" na adresu kao npr.: http://192.168.1.7:631/admin otvoriće vam se prozor u kome možete podešavati razne opcije print servera, glavne opcije su "Show printers shared by other systems" koja omočuava da vidite i printate na  sve printere u LAN-u bez ikakve instalacije , te opcija "Share printers connected to this system" koja omogučava da dijelite svoje printere sa drugim računarima na mreži. Prozor izgleda ovako:
Glavne postavke CUPs-a.

Da bi vidjeli printere koji su prikopčani na računar na kojem je CUPS dodajte na adresu sufix "printers" ili kliknite na tab "Printers" na web stranici. Otvoriti će vam se lista printera sa skoro svim informacijama. Da bi pogledali detaljnije stanje printera možete kliknuti na određeni printer.
Instalirani printeri na računaru na kojem je CUPS
 


2.Install Linux printer on Windows



Ako imate računare na kojima je instaliran Windows i želite da sa njima dijelite printere koji su instalirani na Linux-u dovoljno je da kopirate adresu printera iz CUPS-a. To možete tako što ćete kliknuti na link printera desnim klikom miša pa onda kopirati adresu ili tako što ćete otvriti printer klikom na link na slici iznad i onda kopirati njegovu adresu iz adress bara.
Kada uzmete adresu u Windows-u trebate otići na Wizard za dodavanje printera i odabrati mrežni printer, i onda zalijepiti adresu printera kao na slici ispod. Nakon toga treba samo još instalirati drajvere za taj printer.
Dodaj URL printera, dadajte drajvere i NEXT,NEXT...FINISH


3.Instaliranje Linux drajvera za printere



A sada instaliramo printere na Linux.

Prvo pokušajte da instalirate printer sa drajverima koji dođu uz linux, ako ni jedan od njih ne radi morate pokušati naći drajver na internetu. Večina drajvera za Linux printere se nalaze u obliku PPD fajla koji opisuje način rada printera. Evo nekoliko stranica koje će vam pomoći u pronalasku drajvera PPD:
Drivers for most printers
HP
Kyocera
Xerox
Most Linux drivers and install manuals
Ubuntu guide to printers

PPD fajlovi mogu biti kreirani i ručno ako znate osobine printera.
Ovdje je upustvo kako kreirati PPD.

Kada nađete PPD fajl onda ga treba instalirati, ako i niste našli PPd fajl prbajte ove korake uraditi samo što ćete odabrati neki od ponuđenih Linux-ovih drajvera. Često printeri bolje rade sa nekim drajverima koji su od nekog njima sličnog printera nego sa svojim drajverima ako ih ima.

Pokrenite system-config-printer python skriptu. To možete uraditi klikom na opciju "Printing" u meniju "Setting" na vašem start meniju  ili  ukucajte u konzolu system-config-printer , ili pritisnite tipke ALT-F2 na tastaturi i ukucajte system-config-printer.
Kliknite "Add" da bi dodali novi printer
Odaberite printer, ili ukucajte url .... imate mnogo načina povezivanja
Kada odaberete printer kliknite na "Forward"
Ako prvi put gledate ovu formu kliknite "Select printer from database" i onda odaberite drajver koji vam ponudi Linux ili neki sličan vašem printeru, a ako ste već ovo ranije probali i nije radilo kliknite "Provide PPD file"  pa onda kliknite na dugme "(None)" da odaberete PPD fajl .KLiknite "Forward" da nastavite dalje instalaciju drajvera.

Odaberite PPD fajl koji ste našli na interentu.

Upištite ime printera, možete upisati bilo šta.
Kliknite "Apply" i instalacija je gotova.
Poslije ovoga možete kliknuti desni klik na printer pa odabrati "Properties"  i onda  "Print Test Page" da isprintate testnu stranicu da bi vidjeli radi li.

Večinu printera ćete instalirati preko gornjih instrukacija , ali ako ne uspijete čitajte dalje.

Dodatne cake i fazoni prilikom instalacije Linux printera

4.Dodatne cake i fazoni prilikom instalacije Linux printera



Evo nekih:

HP color Laser Jet 4650 traži da bude instaliran sa drajverom koji je drugi na listi ponuđenih drajvera za ovaj tip printera. Ukoliko se odabere prvi drajver printer svaki put printa tri kopije onog što zadamo na print.
Xerox workcenter 3220 treba biti instaliran sa drajverima koji se skinu sa Xerox stranice. Fajl se zove wc3220.ppd i moze se skinuti sa ovog LINK-a.
Xerox Phaser 3200MFP  radi sa "Generic PostScript Printer Foomatic/Postscript" drajverom (Drugi na listi)
Xerox workcenter PE220 radi sa drajverom od Xerox PE144e
Xerox workcenter PE120 radi sa drajverom od Xerox PE144e
EPSON LQ-680 radi sa EPSON 570+ drajverom , samo trebate namjestiti 180DPI i format papira A4 da bi rpintao kako treba. Ukoliko se ponaša kako ne treba sa ovim drajverima probajte 24-pin drajvere. U tom slučaju morate obratiti pažnju da ono što se printa mora biti papira iste veličine kao što je i papir koji se stavlja. Na vom drajveru se također treba namjesititi 180DPI.
EPSON LQ-690 radi sa EPSON 570+ drajverom , samo trebate namjestiti 180DPI i format papira A4 da bi rpintao kako treba.
Ako povezujete EPSON printer sa LPT.USB adapterom PRINTER NEĆE RADITI KAKO TREBA i ponašat će se LUDO. Morate koristiti  LPT-LPT ili USB-USB kabal.



5.Šta kada nema nikakve Linux drajver podrške

Ako imate printer za koji se nikako ne mogu naći drajveri koji rade na Linux-u onda je ovo rješenje. Za ovo rješenje potreban vam je jedan računar sa instaliranim Windows operativnim sistemom ( XP, 7 , 2003...) . Dovoljno je imati samo jedan Windows računar u čitavoj kući ili firmi koji će predstavljati sponu između Linux-a i printera.
Da bi ste ovo ostvarili trebate instalirati pronter NoLinDriver Printer Server, napominjemo da ovo nije Microsoft-ov printer server i on NEĆE raditi.
Znaći sa  NoLinDriver Printer Server-om ćete moći instalirati SVAKI printer BEZ DRAJVERA za Linux, dovoljno je da instalirate drajvere za Windows na toj jednoj Windows mašini.

Ovaj server smo mi napravili za svoje potrebe, a sada je postavljeno na internet da se i drugi ljudi okoriste ovim programom i tako otvore vrata Linux-u i besplatnom softveru.

Tragajući za rješenjem kako instalirati printere koji nemaju drajvera za Linux došli smo do stranice:
HOWTO - Print to a windows printer from linux WITHOUT needing any linux printer drivers_PPDs

Na ovoj stranici je upustvo kako ručno podesiti i instalirati sve ono što smo mi napravili u našem print serveru. Na pomenutoj stranici upustvom je moguće instalirati samo jedan printer i teško je za podesiti, pored toga zahtjeva poznavanje python jezika koji omogučava automatizacju procesa.

NoLinDriver Printer Server je pravljen u C# i zahtjeva .NET Framework 2.0 , dovoljno ga je kopirati na desktop, pokrenuti i kliknuti refreesh da bi prepoznao printere na sistemu. Prije toga treba instalirati printere, iako je to moguće i poslije raditi. Ponekad je potrebno ručno napraviti folder C:/printers ukoliko permisije ne dozvole programu. Detaljnije upustvo dolazi uz program.
NoLinDriver Printer Server  možete skinuti sa ove stranice: https://sourceforge.net/projects/nolindrivers/files/latest/download?source=files 

DETALJNO UPUTSTVO kako instalirati i podesiti NoLinDriver na Linux-u i Windows-u možete pročitati na ovom LINK-u.

Ako imate problema sa instalacijom ostavite komentar na stranici.


Nema komentara:

Objavi komentar