Otvaranje i izvršavanja programa sa root privilegijama i pravima pristupa

Da bi mijenjali išta bitno na Linuxu morate imati root prava pristupa. "root" u Linux-u je kao Administrator akaunt na Windows-ima koji ima prava pristupa da piše, mijenja i briše sve moguće na sistemu.
Na Ubuntu Linux-ima na početnoj konfiguraciji ne postoji način da uđete u root korisnika zbog sigurnosti nego samo to možete učiniti pokretanjem pojedinih aplikacija sa root privilegijama što je i više nego dovoljno.
Na večini distribucija moguće je  logovati se sa root akauntom ali to ne preporučujemo zbog sigurnosti. A kada uđete u kozolu onda upišete komandu "su" (switch user) i onda upišete password. Nakon unosa šifre ušli ste u root mod i možete izvršiti bilo koju komandu bez ikakvih restrikcija.

U Ubuntu Linux-u root privilegijama pristupate tako što pokretate programe sa root pemisijama. Zavisno od toga da li se radi o programima koji rade u konzoli ili grafičkom okruženju. Ako pokrečete konzolni program ukucajte u konzolu (terminal) komandu "sudo" a zatim ime programa. Poslije toga ćete morati upisati šifru i onda će taj program biti pokrenut sa root privilegijama.

Ukoliko je program u grafičkom okruženju onda morate znati koje grafičko okruženje koristite. Ako koristite KDE koji je napravljen u Qt-u onda kliknite ALT-F2, upišite "kdesudo" i iza toga ime programa.
Ako koristite Gnome, Xfce, LXDE ili bilo koje drugo okruženje koje je pravljeno u GTK-u onda pritisnite tipke ALT-F2 i upišite "gksudo" i iza toga ime programa.

Da bi listali sadržaj foldera i fajlova sa root privilegijama onda pritisnite ALT-F2 na tastaturi i zavisno od okruženja u kojem radite upišite komande:
Tabela je u formatu "Okruženje : komanda koju treba upisati"
Gnome (Ubuntu standardni) : gksudo nautilus
KDE (Kubuntu) :                    kdesudo dolphin
Xfce (Xubuntu) :                    gksudo thunar
LXDE (Lubuntu) :                 gksudo pcmanfm

Nakon upisa komande pojaviti će se prozor u koji trebate ukucati šifru, nakon što ukucate šifru i pritisnete ENTER otvoriti će vam se program sa root privilegijama.
Svaki fajl kojeg kliknete i otvorite u nekom pregledniku fajlova sa root privilegijama otvoriti će se sa root privilegijama  pa ćete ga moći mijenjati po želji. Ovo je posebno korisno kod editovanja sistemskih fajlova koje možete mijenjati samo sa root privilegijama.

2 komentara: