Procesuiranje (Resize,Crop, Convert...) i printanje više slika odjednom na Linux-u

Jedan od najboljih programa za procesuiranje slika na Linux-u sa grafičkim interfejsom zove se Phatch. Nalazi se u Ubuntu repositorijima tako da ga lahko možete instalirati ako upišete u Synaptic ili Ubuntu softwer centar ime "Phatch". Nakon što upišete , izlistat će vam dostupan program, i na vama je još da kliknete na instalaciju.
Preko konzole to je : sudo apt-get install phatch

Kada pokrenete program on izgleda ovako:


Kliknite n a zeleno plus dugme. Otvoriće vam se prozor kao na slici ispod:

Lista opcija je ogromna.. ovdje smo potražili opciju scale (rotate)
Na slici smo odabrali opciju Scale koja je poznatija kao Resize i omogučava promjenu veličine slike ili više slika odjednom.
Kada odabere opciju otvori se prozor kao na slici ispod:


Kliknite na Tools , a zatim na Execute:

Kada jednom kliknete na Execute, program ce pitati dali ce snimiti, pa kada kazete ok, onda opet trebate kliknuti Execute da bi pokrenuli akciju. Onda će vam se otvoriti sljedeci prozor:


Na ovom prozoru Odaberite folder u kojem su slike klikom na "Browse Folder".

Budite samo oprezni sa opcijom "Overwrite existing images" jer ako nju uključite onda će vam nove slike prekopirati stare i onda ćete igubiti original. Zato je najbolje isključiti.

Kada kliknete Batch otvoriće vam se sljedeći prozor:


Sada kliknite samo na "Continue". I kada program završi procesuiranje slika prikazace vam poruku kao na slici ispod. Klikom na "Show images" otvoriti će vam folder u kojem su vaše procesurirane slike.


Kada zatvorite ovaj program vaše postavke su se snimile na desktop i možete istu akciju pokrenuti tako što kliknete na slikicu koja ima naziv akcije koju ste pokrenuli a onda odaberete da je pokrenete sa ovim programom. Prikaz opcija desnog klika kao i šta treba kliknuti prikazan je na slici ispod:

Kada se akcija otvori postupak jew dalje isti.

Printanje više slika odjednom


Za printanje više slika odjednom preporučujemo program "Shotwell", on također  postoji u Ubuntu listi paketa pa ga možete jednostavno instalirati pretragom paketa pod nazivom "shotwell".
Kada se instalira pojaviti će se u Stasrt->Graphic->Shotwell. Porenite ga i kliknite File pa Import. Odaberite folder u kojem su slike za print. Moguće je da se desi da kada kliknete OK da program stane sa radom, ali program ne stane sa radom nego se iza tog prozora pojavi drugi prozor na koji treba kliknuti "Import in place" pa će program nastaviti sa radom. Da bi vidjeli ovaj prozorčić pomakcite trenutni u desno ili lijevo.
Kada se importuju slike odaberite ih kao na slici:


Nakon ovoga kliknite Print, a u print prozoru klikinte na "Image Settings" , a zatim oznacite koliko slika printate na jedan papir. U prozoru ispod su oznaćene 4 slike po stranici.


1 komentar:

  1. Odličnu ponudu zamjenskih tinti i tonera možete pronaći ovdje. boje za printer

    OdgovoriIzbriši